top of page

MENİER HASTALIĞINDA YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ VE BESLENME TEDAVİSİMENİER HASTALIĞINDA YAŞAM TARZI


MENİER HASTALIĞINDA YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ VE BESLENME TEDAVİSİ


Stres , kafein , tuz , fazla kilo , düzensiz beslenme gibi bazı etkenler ve bazı besinler hastalığınızı tetikler.

İç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu sıvılardaki basınç artışının neden olduğu ve en önemli bulgusunun ataklar şeklinde baş dönmesi olduğu bir hastalıktır. Doktorunuzun önereceği tıbbi tedavinin yanı sıra yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler ve menier diyeti tedaviden maksimum fayda görmenizi sağlar.


1.)Stres menier hastalığının en önemli tetikleyicisidir. Stresten uzak durun. ‘Stres hayatın ta kendisi , nasıl uzak durayım ?’ dediğinizi duyar gibiyim .Haksız da değilsiniz. Stresle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız bir psikoloğa başvurarak konuşma terapi alabilir , stres yönetimini öğrenebilirsiniz. Daha ciddi vakalarda psikiyatr ile görüşmekte de fayda olabilir. Doktor kontrolü olmadan antidepresanlara başvurmak doğru bir davranış değildir . Mutlaka bir hekime başvurun . Antidepresan etkisi yapan , stresinizi azaltan doğal yöntemlerden bahsedeyim .Hergün 30 dakikalık temiz hava yürüyüşü sonrası güzel bir klasik müzik eşliğinde sarı kantaron , papatya ve melisa çayı karışımı içmek …ilaçlardan önce doğanın mucizelerinden faydalanın.


2.)Menier hastalarının en dikkat etmesi gereken ikinci husus ; kafein .Kafeini hayatınızdan ciddi anlamda azaltmanızı öneririm.Çok koyu çay içmek yerine çok açık ve limon dilimli bir çay daha az kafein  içerir . Tüketim sıklığınızıda azaltın. Kafeinsiz kahve kullanın.Çikolata ve çikolatalı tatlılardan uzak durun. ( biliyorum bu çok maddeyi okuyunca yüzünüz düştü J en azından haftada 1 ile sınırlayın. Küçük parça , kaliteli bir bitter çikolata tüketin. Ataklarınızın olduğu dönemlerde hiç kullanmayın.


3.)Kan şekerlerinizdeki dengesizlikler ataklarınızı tetikler. Iyi değil. O yüzden az ve sık beslenmeye özen gösterin. 2,5-3 saatte bir küçük öğünler en doğrusu . glisemik indeksi düşük ve protein zengin beslenmek temel prensip. Aynı diyabet hastaları gibi . Şekerin her tür formu zararlı ve tetikleyici .Aşırı meyve bile…Bu konuda vücudunuza uygun beslenme programını öğrenmek için diyetisyene başvurun.


4.)Menier hastalarının diyeti tuzsuz olmalıdır. ( 1500 mg/gün max.) MSG ( monosodium glutamate ) içeren hazır gıdalar, krakerler , bisküviler , hazır çorbalar, soslar , sucuk , salam gibi işlenmiş et ürünleri ,et suyu bulyon , tavuk suyu bulyonları , tuzlu peynirler , zeytin , salamuralar, konservelere ve sodaya hiç yaklaşmayın . Hatta ekmeklerinizi bile tuzsuz , tam buğday unu ile evde yapmanızı öneririm. Hazır ekmekler yoğun tuz içerir.Yemekleri tuz yerine limon ve nane gibi diğer baharatlar ile lezzetlendirebilirsiniz.


5.)Menier hastalarında sıvı kısıtlaması olmamakla beraber aşırı su tüketimi de önerilmez. ( 5-6 su bardağı ) yaz aylarında çok sıcaklarda 8-9 su bardağına çıkılabilir.


6.)Doktorunuzun önereceği diüretik ilaçları önerilen zaman ve dozlarda düzenli kullanmaya özen gösterin.


7.)Alerjenler ve alerjiniz olan bazı besinler de hastalığı tetikler. Mutlaka alerji testi ve gıda intolerans testi yaptırın. Bu maddelere ve besinlere diyetinizde yer vermeyin.


8.)Tabiki aslında ilk söylemem gereken madde ; SİGARA VE ALKOL . Kullanmamaya yada ilk etapta çok azaltmaya özen gösterin. Yavaş yavaşta bu iki kötü alışkanlığı terkedin .


9.)Düzenli uykunuzu alın. Erken yatıp erken kalkmak iyi bir alışkanlıktır.Düzensiz yaşantı ve uykusuzluk kadar aşırı uykuda iyi değildir. Belirli saatlerde yatıp belirli saatlerde kalkarak vücudunuzu bir ritme sokun. Bu çok iyi gelecektir .


10.)Fiziksel olarak aktif olmaya özen gösterin ama gereksiz yorgunluktan da kaçının .


11.)MANGANEZ’de zengin beslenin .Avokado , kavrulmamış fındık , tam tahıllı ürünler , deniz börülcesi , yaban mersini , yumurta sarısı , kurubaklagiller , ananas ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketin.


12.)Balık , havuç , ıspanak  , marul , istiridye , şalgam , kırmızı turp , incir , pancar , çilek , tereyağ , bal kabağı , yer fıstığı tüketimini ise kısıtlayın.


13.)Zencefil bulantıya iyi gelir.


14.)Ginkgo bloba , st.john’s wort faydalı olabilecek beslenme destekleridir.

bottom of page