Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Hint safranı olarak da bilinir ve anavatanı Güney Asya’dır. Halk arasında zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav olarak da bilinir.Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asyada uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.
Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur.Curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğuna dair bilgiler vardır.
İltihap giderici özelliği vardır. Karaciğeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır.
Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelligi vardır.
Yapılan araştırmalarda cilt, kolon, ve meme kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür. Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçal yararları arasındadır.
Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.Kalp hastalıklarını önleyebileceği yine yapılan araştırma sonuçlarından biridir.
Zerdeçal kullanımı sindirimi kolaylaştırır.Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın Kistik fibrozis tedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir.
Zerdeçalın çok tüketildiği Okinawa ve Hindistan’da kanser ve Alzheimer hastalığı çok daha düşük oranlarda görülüyor. Amerika ile Hindistan kıyaslandığı zaman prostat kanseri 23 kat daha fazla, melanoma 8 kat, kolorektal kanser 10-11 kat, endometriyal kanser 9 kat, akciğer kanseri 7-17 kat, mesane kanseri 7-8 kat, meme kanseri 5 kat, böbrek kanserleri 9-12 kat daha fazla görülüyor.
Peki ne kadar kullanalım ?
Günde 8 mg curcumin ile ciddi bir yan etki gözlenmemiştir. Ancak 2 gram curcumin, 20 miligram karabiberle birleştiğinde 29 bardak zerdeçal tüketmiş gibi olursunuz ve bu dozda DNA hasarına neden olur.
Kimler kullanmamalı ?
Hayvan deneyleri güvenli olduğunu gösterse de ve binlerce yıldan beri doğal formunda kullanılmış olsa da elimizde bulgu olmadığından hamilelerde ve emzirenlerde kullanımı tavsiye edilmez.Ağızdan alınan 20 mg curcumin safra kesesinde kasılmaya neden olur. Doz iki katına çıktığında gerçekten kuvvetli bir etki yapmaktadır. Safra kesesinde tıkanıklık olan veya riski olan hastalarda bu nedenle kullanılmamalıdır. Çok fazla zerdeçal ve tarçın kullanımı böbrek taşı riskini arttırır.
Comments