top of page

Bağışıklık sisteminizi yeşillerle güçlendirin!




Virüslerden tutunda radyasyondan korunmaya kadar bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde yeşil renkli sebzelerin tüketilmesi çok faydalıdır.


Özellikle ıspanak, maydanoz, tere, roka, brüksel lahanası, brokoli, taze fasulye, kabak, salatalık, bezelye gibi yeşil besinlerin, vücutta toksin atımını arttırır; bu grup besinlerin kansere karşı koruyucu etki gösterdiğini ve yüksek miktarlarda C vitamini içerdiklerinden dolayı bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.



Yeşil meyve ve sebzeler fitokimyasal içerdiği için diyet yapanların en büyük yardımcısıdır.


Özellikle toksinlerin atılımını sağlayan bu besinler, bazı kanser risklerinin azaltılmasında önemli rol oynarlar.


Yeşil besinler içinde brokoli, ıspanak, kivi, yeşil biber, salatalık, taze soğan gibi besinleri sayabiliriz.


Her renkten sebze ve meyvenin tüketimi sağlığımız açısından çok önemlidir. Yeşil renkli meyveler ve sebzeler içeriğinde A, C, E, K ve B vitaminlerini içermektedirler. Bunların yanı sıra potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve demir gibi mineraller de bulunmaktadır. Bundan dolayı yeşil rengine sahip tüm meyve ve sebzeler beslenme zincirinde büyük öneme sahiptir.


Yeşil renkli sebze ve meyveler toksik atıcı özellik barındırırlar. Şifa kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeleri her yaşta ve dönemde tüketmek gereklidir. Vücudumuzun hastalıklar ile savaşması konusunda çok yardımcı olan yeşil sebzeler vücudun direncini artırarak bizleri güçlü tutmaktadır.


Yeşil renkli meyve ve sebzeler antioksidan bakımından, A ve C vitamini açısından çok zengin içeriğe sahip olduklarından dolayı göz sağlığı için çok yararlıdırlar. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici bileşenler içermektedirler.

Yeşil meyve ve sebzelerde ki buruk tatlar vücudun kanserden korunması için ön planda yer almaktadırlar.

Yeşil renkli sebze ve meyveler içermiş oldukları folat bakımından kalp sağlığını korumaya yöneliktir. Aynı zamanda doğumda oluşan hasarların tedavi edilmesinde yardımcı rol oynar. Lutein bakımından zengin oldukları için göz sağlığı açısından yarar sağlamaktadırlar.

Yeşil yapraklı meyve ve sebze tüketimi sayesinde günlük ihtiyacınız olan kalsiyum, lif ve demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz.


Kalori bakımından düşük olan yeşil renkli sebzeler tok kalmanızı sağlayarak kilo almanızı önlemektedir.

Yeşil renkli sebzelerde karbonhidrat değerleri düşük olduğundan aniden kan şekerinizi yükseltmezler.

Virüslerin etkilerini azaltmakta ve soğuk algınlığına iyi gelmektedirler.

Safra kesesi, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının iyileşmesinde yardımcıdırlar.

Yeşil yapraklı sebzelerin içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde yaşlanma etkilerini yavaşlatarak vücudun daha dinç görünmelerine yardımcı olurlar.




Yeşil renkli sebzeler: Kuşkonmaz, brokoli, yeşil kale yaprağı, bakla sakız, yeşil biber, salatalık, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, brüksel lahanası, pırasa, taze soğan, maydanoz, ıspanak, roka, kıvırcık marul, tere, dereotu, hindiba, enginar, kereviz, semiz otu, pazı, nane, ısırgan otu, fesleğen, endivyen, ebegümeci, taze rezene, deniz börülcesi ilk akla gelenlerdir.


Karalahana

Karalahana sebze dünyasının gözdesidir. Bol miktarda kalsiyum ve A vitamini içerir. Zengin demir ve lif deposudur. İçindeki K vitamini sayesinde, kemiklere çok faydalıdır aynı zamanda da kan pıhtılaşmasını önler.

Yeşil çay

Çayın her türü, keyifle içilen içecekler arasında olsa da, yeşil çay en az işlem görmüş çay olduğu için antioksidan açısından çok zengindir. Diyabet, obezite ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Kanser üzerinde de etkisi vardır ve prostat ve göğüs kanserinin en azından ilerlemesini önler.

YeÅŸil biber

Yaklaşık bir fincan yeşil biberin içindeki C vitamini, neredeyse portakaldaki C vitaminine eş değerdir. Aynı zamanda lif, A vitamini ve potasyum deposudur.

Brüksel lahanası

Brüksel lahanası lezzet olarak çok iştah açıcı olmasa da içeriğindeki omega 3, A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini sayesinde tüketilmeye değer. Aynı zamanda kalp hastalıkları ve kansere karşı da koruyucu etkisi vardır. Sağlıklı sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır.

Soya fasulyesi

Soya fasulyesi, K vitamini, lif ve demir kaynağıdır. Aynı zamanda protein de içerir. Temel amino asitler de mevcuttur. Genel sağlık üzerinde koruyucu etkisi vardır.

Kivi

Kivide, portakaldan daha fazla C vitamini bulunur Aynı zamanda antioksidan maddeler, lutein ve zeaksantin içerir. Gözler için çok faydalıdır. Günde üç adet kivi yemenin tansiyonu düşürdüğü, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır

FesleÄŸen

Fesleğenin içinde lif, A, C, K ve B6 vitamininin yanı sıra kalsiyum, çinko ve demir de bulunur. Stres hormonu olarak bilinen kortizolü düşürdüğü için psikolojik olarak da rahatlatır. Akneler için de faydalıdır.

Kekik

Bir çay kaşığı kekiğin içinde günlük almanız gereken demir, A, C, E ve K vitamini bulunur. Aynı zamanda hafızayı güçlendirir ve ağız bakterilerine karşı etkilidir.

YeÅŸil fasulye

Yeşil fasulye çok iyi lif ve folat deposudur. A, K ve C vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda çok çeşitli mineralleri ve vitaminleri de bünyesinde barındırır. 10 tane yeşil fasulyede, günlük C vitamininin % 15’ini karşılayabilirsiniz.

Zeytin

Aynı zeytinyağında olduğu gibi, zeytinde de tekli doymamış yağlar mevcuttur. Vücudu artirit, diyabet ve kansere karşı korur. Tam olarak olgunlaşmadan toplanmış yeşil zeytinler daha faydalıdır.

bottom of page